Alle boeken

Hoerenjong
Antigone's keuze
Kwikloks
De ogen van de tiran 
Middernachtzonde 
Jan zegt nooit wat
Brand in de Tikkebossen 
Adieu Benjamin
Stilstaan 
Ariadne 
Morgen dood ik een leeuw
De bende van de mol 
De winter van de Belgica 
Braam 
Tand om tand 
De huilers 
De zilverrug 


Kameleonbieb

Dian Fossey: Mama Gorilla
Arm en rijk
De grote ontgoocheling
Morgen dood ik een leeuw
Mayan en Mallerik


De zilverrug


De zilverrug
DE ZILVERRUG
D/2013/Willy Schuyesmans, uitgever/
NUR 280
ISBN 978-94-626-6005-2 (paperback)
ISBN 978-94-913-6193-7 (e-boek)
© Willy Schuyesmans, 2013ePubDit boek is enkel nog verkrijgbaar als e-boek. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar willy@schuyesmans.be met vermelding van de titel en ik stuur het je toe.De zilverrug is een gorilla die leeft in het Park der Vulkanen, een beschermd natuurgebied in Rwanda. Daar speelt het verhaal zich af. De hoofdpersoon is Yuhi, een jonge zwarte uit een dorp in de buurt. Hij is erg bang voor gorilla's. Zoals iedereen in het dorp trouwens, en vooral de stropers. En dan komt iemand op school vertellen dat men de gorilla's moet beschermen. Yuhi kan zijn oren niet geloven!


Dian Fossey 82e geboortedag - Google Doodle

Google-doodle ter gelegenheid van Dian Fossey's 82e geboortedag op 16 januari 2014

Recensies

De zilverrug

De bedreigde berggorilla's van Rwanda en Zaïre staan in de belangstelling als nooit tevoren. Vooral de film Gorilla's in de mist, die je nu nog in de bioscoop kan gaan bekijken, droeg vooral de laatste maanden bij tot de wereldwijde belangstelling voor het lot van deze woudreuzen.
Journalist Willy Schuyesmans, die het Nationaal Vulkanenpark in Rwanda bezocht en enkele gorillafamilies tot op een afstand van enkele meters kon benaderen, schreef een spannend verhaal over deze mensapen in de reeks Jeansboeken van de uitgeverij Altiora in Averbode.
Auteur Schuyesmans koos niet zonder reden De zilverrug als titel voor zijn boek. Typisch voor een mannelijke berggorilla is immers de zilverige verkleuring van de rugvacht bij volwassen dieren, die dikwijls ook de leiding van de familiegroep hebben.
Yuhi, een jonge knaap van het Twa-volk dat vlakbij het Rwandese vulkanenpark woont, speelt de hoofdrol in het verhaal en komt op zeker ogenblik oog in oog te staan met zo'n indrukwekkende zilverrug. Yuhi is doodsbang, maar herinnert zich gelukkig net op tijd de tips die de leden van het Berggorillaproject bij hem op school kwamen geven. langzaam groeit bij het hoofdpersonage, maar ook bij zijn dorpsgenoten en de stropers die de hellingen van het Vulkanenpark onveilig maken, het besef dat berggorilla's helemaal geen agressieve dieren zijn. Met veel zin voor detail beschrijft Willy Schuyesmans door de ogen van Yuhi het dagelijkse leven in het Twa-dorp en krijg je als lezer een idee van het belang van de anti-stroperspatrouilles, die de veiligheid van de nog overlevende gorilla's moeten verzekeren.
Uiteindelijk mag Yuhi samen met een echtpaar, dat in het vulkanenpark aan gorilla-onderzoek doet, tot heel dicht bij de dieren komen. Een overgetelijke ervaring, die de Twa-jongen aanzet om zelf later parkwachter te worden.
De 96 pagina's van De zilverrug zal je zeker in één ruk uitlezen en de illustraties van Kris Aertssen spreken echt tot de verbeelding. Goed om weten is ook dat dit Jeansboek tot stand kwam in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WWF)

Gazet van Antwerpen - KIK-krant - 7 maart 1989

"Ik ontmoette Dian Fossey vlak voor haar dood..."

door Thea Detiger

ANTWERPEN, maandag
Vijf dagen voor dat de bekende gorilla-onderzoekerster Dian Fossey werd vermoord, had de Belgische journalist Willy Schuyesmans nog een interview met haar. Het kostte Schuyesmans, die in Rwanda was om reportages over de wildparken te maken, heel wat moeite om tot Dian Fossey door te dringen. Maar toen hij tenslotte de zware klim naar haar kamp op de berg Visoke had volbracht en bovendien verstand bleek te hebben van haar nieuwe weerstation, werd hij beloond met een drie uur durend interview, dat achteraf Fossey's laatste zou zijn.


BELGISCHE JOURNALIST SCHREEF JEUGBOEK OVER GORILLA'S
In zijn jeugdboek 'De zilverrug', dat kort geleden verscheen met de steun van het Wereld Natuurfonds speelt Dian Fossey postuum een rol. Zowel de hoofdpersoon Yuhi als de natuurbeschermers Ingrid en Bern halen regelmatig herinneringen op aan Nyira-machabelli (de oude dame die zonder man in het bos woont), zoals ze in Rwanda werd genoemd. Of Dian Fossey, wier belangrijke werk door de film 'Gorilla's in de mist' nu overal op de wereld bekend is, op kerstmis 1985 door stropers werd vermoord of door haar Amerikaanse student-assistent wordt niet onthuld.
Maar Willy Schuyesmans vindt het zeer onwaarschijnlijk dat de slachting het werk zou zijn geweest van de Amerikaan die door de Rwandezen werd opgepakt maar wist te ontsnappen. "Tijdens ons gesprek had ik niet het idee dat Dian Fossey zich meer bedreigd voelde dan anders. Bedreigingen van de kant van stropers waren er al jaren. Daaraan was ze zo langzamerhand gewend."

VRIENDELIJK
Tijdens zijn verblijf in Rwanda heeft Schuyesmans vooral geprobeerd in contact te komen met de plaatselijke bevolking. "Het was niet zo gemakkelijk, maar via Belgische missionarissen ben ik er toch in geslaagd. Rwandezen zijn zeer vriendelijke mensen. Hoewel ik 'Gorilla's in de mist' een prachtige film vind, ben ik het er niet mee eens dat ze de plaatselijke bevolking zo negatief hebben afgeschilderd. Ik heb de bewoners van de omliggende dorpjes heel anders leren kennen en wel zo goed dat ik op de bruiloft werd uitgenodigd die in het boek beschreven wordt. In het boek probeer ik door de ogen van een Twa te kijken. Yuhi zelf heb ik verzonnen, maar de hele entourage van het verhaal is echt."
In 'De Zilverrug' zien we Yuhi veranderen van kleine stroper in een gorilla-vriend. Dank zij Ingrid en Bern van het Gorilla-project leert hij berggorilla's op een heel andere manier zien dan de meesten van zijn stam. De zwarten geloven namelijk dat gorilla's agressieve en gevaarlijke dieren zijn. Als ze de loebassen tegenkomen op hun strooptochten naar 'duikertjes' (kleine antilopes) zullen ze dan ook altijd proberen hen met hun speer te doden.
Yuhi leert van de blanken dat gorilla's je niets doen als je rustig blijft zitten en hen niet in de ogen kijkt. Zijn goede ervaringen met de eerst zo angstaanjagende apen maken dat hij aan het eind van het boek een bevlogen jongetje is, dat zijn lessen Frans voortaan voor lief neemt als hij daarmee later parkwachter kan worden.

VERBAASD
'De Zilverrug' is Willy Schuyesmans' eerste jeugdboek. Hij is nog steeds een beetje verbaasd over de manier waarop het tot stand is gekomen. "Ik ontmoette toevallig een uitgever van jeugdboeken en toen hij mijn verhaal over Rwanda hoorde, vroeg hij direct of ik er een kinderboek over wilde schrijven. Dat was niet zo eenvoudig, omdat het een lekker verhaal moest worden dat toch informatief is. Je moet toch uitleggen wat het Gorilla-project is, en welke rampen er zouden gebeuren als het park, dat als een spons werkt, zou verdwijnen. Rwanda zou binnen korte tijd een woestijn worden."
Willy is sinds kerst 1985 niet meer teruggeweest naar Rwanda, maar hij zou zo weer willen. "Ik heb veel gereisd, maar dit was het mooiste wat ik ooit heb gezien," zegt hij. Met Ingrid en Bern, die inmiddels zijn teruggekeerd in BelgiŽ, heeft hij nog wel regelmatig contact gehad. "Hoewel Dian Fossey de toeristen die naar de gorilla's komen kijken altijd verfoeide, zijn wij ervan overtuigd dat alleen toerisme het 'Park der Vulkanen' kan redden. Ze hebben dat geld in Rwanda hard nodig om het park en zijn bewoners te beschermen," aldus Willy Schuyesmans, die de smaak te pakken heeft gekregen en momenteel bezig is met een boekje over de zeehonden in de Nederlandse Waddenzee.

De Telegraaf 27/02/1989

De zilverrug

'De zilverrug' speelt zich af in en rond het Park der vulkanen, een beschermd natuurgebied in Rwanda. Op school krijgt Yuhi een diareeks over de noodzakelijke instandhouding van gorilla's en andere dieren, maar samen met zijn vader trekt hij toch op strooptocht in het park.
Op een van die uitstappen wordt hij geconfronteerd met een groep zilverruggen en maakt hij ongewild kennis met de jachtopzieners. Door hen leert hij het belang van het woud en zijn bewoners in te zien.
Ergens is het misschien wel een tikkeltje paternalistisch dat juist de blanken in dit boek opkomen voor het natuurbehoud en dat zij de 'zwarten' wel eens komen leren hoe het moet. Toch mogen we daar in dit geval niet over struikelen en heb ik het boek met veel plezier en groeiende interesse gelezen: de auteur is er namelijk uitstekend in geslaagd op eenvoudige en boeiende wijze een beeld op te hangen van die Afrikaanse dorpsgemeenschap en een complex probleem naar kinderen toe te verwerken.
Kris Aertssen maakte een aantal passende illustraties in allerlei grijzige tinten.
Deze uitgave, die geschikt is voor lezers vanaf 9 à 10 jaar, kwam tot stand in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WWF).
Jan Wouters

Lectuurgids april 1989

Willy Schuyesmans, De zilverrug

De zilverrug, waar de titel van het boek op slaat, is een gorillasoort die leeft in een beschermd natuurgebied in Rwanda. Juhi, een zwarte jongen die in de buurt woont, kent de gorilla's wel, maar net zoals de andere dorpelingen is hij ervan overtuigd dat dit bloeddorstige, gevaarlijke beesten zijn waar je niks goeds van kan verwachten. Als blanken in de klas komen vertellen over een projekt om die gorilla's te beschermen, weet hij niet wat hij hoort. Maar dan krijgt hij zelf onverwacht en onbedoeld de kans om van héél dichtbij kennis te maken met die gorilla's. En wordt het zijn droom om ooit zelf wachter in het reservaat te worden. Zelfs als hij daarvoor dat lastige Frans moet leren.
Een spannend, leerrijk jeugdboek is dat, waarin je nogal wat opsteekt over het dorpsleven in Rwanda en over hoe een jongen daar leef en opgroeit. En natuurlijk kom je ook heel wat te weten over de gorilla's zelf. Toch is het boek nooit 'belerend' of duidelijk didactisch: het blijft spannend om te lezen.
Vervelend bij het lezen vond ik wel dat de vreemde woordcn niet meteen onderaan de pagina worden uitgelegd, maar dat je die achteraan in een alfabetische woordenlijst moet opzoeken. Zeker voor de jonge lezers voor wie dit boek dan toch bedoeld is, lijkt me dat een te ingewikkelde procedure.
Gerda Van den Dries

De vrijzinnige lezer - september 1989.

De zilverrug

De zilverrug door Willy Schuyesmans is een knap boek over gorilla's in het Park der Vulkanen. De natuur beschermen is een dwingende opgave, maar het is zeer de vraag of parken een echte oplossing zijn en waar ik het ondanks het knappe verhaal wat moeilijk mee heb is de soms betuttelende toon: "Je moet beginnen met goed je lessen te leren, Yuhi. Vooral je Frans." Waarom moet de jongen zo nodig Frans leren om parkwachter te worden? Willen de Europeanen zich misschien even aanpassen aan Afrika?
R.J. van de Maele

Voor allen - 19 mei 1989

Debuut

Een opmerkelijk debuut is alleszins de roman De zilverrug van Willy Schuyesmans (Jeansboeken, Altiora). Die Zilverrug is een gorilla die leeft in het Park der Vulkanen. Daar woont ook de jonge zwarte Yuhi in een dorp in de buurt. Yuhi is bang voor de gorilla's tot er dan op school iemand komt vertellen dat men gorilla's moet beschermen en dat het absoluut geen agressieve beesten zijn. Dat zal Yuhi aan den lijve ondervinden de dag dat hij met zo'n zwarte kolos oog in oog komt te staan.
De recente film Gorilla's in de mist, over het werk en de tragische dood van Dian Fossey hebben gorilla's weer in het middelpunt van de belangstelling gebracht. Daar was het journalist Willy Schuyesmans dan ook om te doen, hij interviewde Dian Fossey enkele dagen voor ze vermoord werd.
De zilverrug is een verhaal met diepgang, menselijke motivering en ontegensprekelijke charme, het is bovendien een erg leerrijk boek, zelf (en vooral misschien) voor volwassenen.
Ko Thurn

Wij - 23 februari 1989

Willy Schuyesmans - De zilverrug

Yuhi. een jongen uit een dorp in Rwanda, woont in de buurt van het natuurpark 'Park der vulkanen'. Iedereen is bang voor de gorilla's (zilverruggen) die daar wonen. Dan komt er iemand op school vertellen dat ze beschermd moeten worden. Van de mensen in het natuurpark leert Yuhi hoe zich te gedragen tegenover woedende gorilla's. Daardoor weet hij adekwaat te reageren wanneer er zich een hachelijke situatie voordoet en wordt hij de held van het dorp. De schrijver is zelf in het 'Park der vulkanen' geweest en heeft met de gorilla-onderzoekster Dian Fossey gesproken, een paar dagen voordat zij werd vermoord. De tekst is met een ronde dunne letter gedrukt, de bladspiegel is compact. Vreemde woorden en namen kunnen achter in het boek opgezocht worden. De hoofdstukken worden gemarkeerd door een zwart-wit tekening van de zilverruggorilla. De overige paginagrote tekeningen in het boek zijn eveneens in zwart-wit-grijze tinten uitgevoerd. Een verhaal met enige spanning, dat informatie geeft over de zilverrug-gorilla en het belang van natuurreservaten.
C.M. Josten.

NBLC, februari 1989

De zilverrug

Voor jonge lezers vanaf 9 is er bij Altiora in Averbode een merkwaardig en interessant boek van de persen gerold. Het heet De zilverrug en het is geschreven door Willy Schuyesmans.
De zilverrug gaat over het jongetje Yuhi, zijn vrienden en vriendinnetjes, zijn dorp en... de gorilla's. Yuhi woont immers in een Rwandees dorpje, aan de voet van het Park der Vulkanen. En in dat park woont de zilverrug en zijn familie, een prachtige groep gorilla's.
Op een dag komt iemand op school vertellen dat men er beter aan doet het oerwoud en de gorilla's te beschermen. Yuhi raakt in de ban van de zilverrug, maar in zijn dorp willen ze niks liever dan de gorilla's uitmoorden. Yuhi neemt het voor deze zeldzame dieren op en als hij op een dag een dorpsgenoot uit de klauwen van zo'n zilverrug kan redden, dan raakt iedereen ervan overtuigd: Yuhi heeft gelijk, de gorilla's moeten leven.
Willy Schuyesmans - dit is het eerste boek dat we van hem op de leestafel krijgen - heeft met De zilverrug een erg boeiend en bovendien leerrijk (zonder daet het opvalt!) boek geschreven over het leven van mens en dier in het Afrikaans oerwoud. Eens je als jonge lezer een beetje gewoon geraakt bent aan de typische Rwandese woorden als bazungu, imbogo of ngagi en eigennamen als Karawanga, Ntare, Nturo, Ruhengeri of Visoke, dan laat dit boek je niet meer los. Minder geslaagd vinden we het liedjesverhaaltje dat Willy Schuyesmans in zijn verhaal gebouwd heeft. Alsof er geen verhaal meer kan bestaan zonder!
Over de tekeningen van Kris Aertssen zijn we eerlijk gezegd niet zo enthousiast. Verder vinden we De zilverrug een goed boek dat beslist een plaatsje op je boekenplank verdient. Het boek telt 80 pagina's (met achterin een handige lijst waarin je de vreemde woorden uitgelegd krijgt), heeft een slappe kaft en kost 275 fr. Het is uitgegeven bij Altiora, met steun van het Wereld Natuur Fonds.
Dirk

Jommeskeskrant - 9 november 1988
De zilverrug De eerste druk van
De zilverrug
verscheen in 1988
bij uitgeverij Altiora in Averbode
onder het wettelijk depotnummer
D/1988/39/20.
9+
Home Foto's 101 vragen ebooks Bibliografie Biografie Fanmail