Alle boeken

Hoerenjong
Antigone's keuze
Kwikloks
De ogen van de tiran 
Middernachtzonde 
Jan zegt nooit wat
Brand in de Tikkebossen 
Adieu Benjamin
Stilstaan 
Ariadne 
Morgen dood ik een leeuw
De bende van de mol 
De winter van de Belgica 
Braam 
Tand om tand 
De huilers 
De zilverrug 


Kameleonbieb

Dian Fossey: Mama Gorilla
Arm en rijk
De grote ontgoocheling
Morgen dood ik een leeuw
Mayan en Mallerik


Middernachtzonde


Middernachtzonde
MIDDERNACHTZONDE
D/2013/Willy Schuyesmans, uitgever/
NUR 284 308
ISBN 978-94-626-6006-9 (paperback)
ISBN 978-94-913-6188-3 (e-boek)
Willy Schuyesmans, 2013ePubDit boek is enkel nog verkrijgbaar als e-boek. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar willy@schuyesmans.be met vermelding van de titel en ik stuur het je toe.En seconde. Meer tijd was er niet nodig tussen de ruzie en de gil. En seconde die het verschil maakt tussen ongeluk en misdaad en die seconde ben ik kwijt. Als ik erover nadenk, zie ik alleen de zee, hoor ik slechts de aanrollende golven en het klagende gekrijs van de stormmeeuwen.

Zo begint dit verhaal van de reis die de jongeren van een natuurclub maken naar Noorwegen. Xandra en Tars worden er verliefd op elkaar. Het belooft een mooie vakantie te worden, maar het draait heel anders uit... Tine was erbij en vertelt haar verhaal.


Recensies

Willy Schuyesmans - Middernachtzonde

Wat gebeurde er precies die ene fatale seconde? Tine was getuige van Xandra's val in de fjord en ze reconstrueert de hele voorgeschiedenis minutieus om die cruciale fase weer scherp te kunnen zien. Samen maken ze deel uit van een groepje natuurliefhebbers die op vakantie trokken naar de Lofoten in Noorwegen. De auteur confronteert de lezer onmiddellijk met de val en de dramatische gevolgen. Xandra ligt verlamd in het ziekenhuis en het herstel is onzeker. De ik-figuur Tine wil met zichzelf in het reine komen over wat er op hun tocht naar de middernachtzon precies is gebeurd. Ze vertelt over haar kennismaking met Xandra, over de verliefdheid van Tars en Xandra en over haar apathie voor Tars. De groeiende vriendschap en verstandhouding tussen Tine en Xandra, allebei zeventien, staan voorop in dit verhaal. Als het stille, lelijke eendje Tine in contact komt met de spontane, knappe Xandra ziet ze in haar een ideale vriendin. Tine verafgoodt Xandra en krijgt door haar meer zelfvertrouwen. Na het ongeluk knagen de twijfels bij Tine. Was de val het gevolg van een echt ongeluk of duwde Tars, de afgewezen minnaar, Xandra de afgrond in? De auteur beschrijft levendig de relaties tussen de verschillende deelnemers aan de natuurvakantie. Centraal staan de emotionele groei van Tine en haar ontluikende seksuele gevoelens. Als journalist heeft Schuyesmans altijd al een ruime interesse voor natuur en milieu getoond. De tocht naar Noorwegen wordt met kennis van zaken beschreven. Het natuurschoon, de flora en fauna krijgen ruime aandacht. De natuur speelt in de psychologische evolutie van de personages en in de climax van het verhaal een ondersteunende rol. Het concept van het verhaal is vlug duidelijk en de stijl is helder en expliciterend. Het boek is vlot te lezen vanaf veertien jaar.
RDS

Vlaanderen, februari 2002

Middernachtzonde, Willy Schuyesmans

Willy Schuyesmans is één van de beste reisjournalisten én een gedreven natuurliefhebber. Als hij beide ervaringen combineert met zijn literair vakmanschap, reken dan maar dat hij een prima boek aflevert. Jongste in de rij is Middernachtzonde. Als decor van zijn eigenzinnig verhaal gebruikt Schuyesmans de Lofoten, de schitterende eilandengroep voor de kust van Noorwegen. Een aantal leden van een natuurclub onderneemt de verre reis naar het noorden om te genieten van een leerrijk avontuur en 'om er de natuur te ontdekken'. In stilte hoopte de groep zelfs op een walvissafari, 'al was dat heel duur'. Maar bij de eerste kennismaking met een paar nieuwe deelnemers voelde Tine, de vertelster van het verhaal, al dat er nattigheid dreigt: 'Ik wist dat dit mis moest lopen'.
Schuyesmans geeft al van bij de eerste bladzijde een groot deel van de ontknoping vrij, zonder ook maar de minste spanning of emotie uit het boek te halen. Lezers worden gedwongen verder te lezen, tot de laatste bladzijde. Dat komt omdat Schuyesmans lekker en met vaart vertelt, maar ook omdat hij zich heel goed kan uitdrukken in de taal van de jeugd en de handelingen van hun verlangens. Natuurbeschrijvingen doen bij hem ter zake, en het avontuur van het reizen is verweven met het avontuur van het ontdekken en het leven.
Averbode, 95 blz. Vanaf 14 jaar.
Paul de Moor

Het volk 25 augustus 2001

Middernachtzonde

De schuchtere Tine wordt opgenomen in de natuurclub van de knappe Xandra en gaat mee op een reis naar de Lofoten, een rotsig archipel in Noorwegen, boven de poolcirkel. De andere reisgenoten zijn Thomas en Veerle met hun zoontje Ben, Bart die ervan droomt om boswachter te worden en de pas afgestudeerde bioloog Tars, het liefje van Xandra. Dat hun droomreis op een drama is geindigd, maakt de schuine tekst met Tines bedenkingen na hun thuiskomst duidelijk. Xandra is van een richel gestort en ligt verlamd in het ziekenhuis. Tine heeft het zien gebeuren, maar die ene seconde die aan Xandra's val voorafging, is uit haar geheugen gewist. Ze weet dus ook niet of Tars verantwoordelijk is voor Xandra's val en dat wil ze al schrijvend achterhalen.
Tine profileert zich aanvankelijk als een eerder saaie eenzaat. Dank zij Xandra's vriendschap en haar ongeveinsde interesse voor de natuur bloeit ze open. Toch kan ze in het wat bloedloze verslag haar karakter niet loochenen. De gedetailleerde observaties van hetgeen haar reisgenoten doen en zeggen, typeren het meisje dat haar hele leven vanuit de coulissen toekeek. Als lezer sla je al vlug een paar zinnen over, vooral ook omdat haar toontje vaak wat oubollig prekerig is. Dat overslaan loont natuurlijk niet, want precies door de bijna krampachtige observatie van Tars word je op het spoor van zijn onredelijke jaloezie gezet.
Wat je niet overslaat zijn de natuurbeschrijvingen en het enthousiaste relaas over de ontmoeting met de potvissen en de zeearend, die voor Tine een symbool wordt. Ze geven het verhaal toch nog de nodige warmte. Het relaas eindigt wat in het ongewisse en weinig spectaculair. Tine en Bart krijgen zicht op het gebeuren en roepen Tars ter verantwoording. Er volgt een halve verzoening met Xandra. Ik bleef wat op mijn honger. Ik vond het eigenlijk jammer dat die problematische relatie een uitgebreid relaas van een prachtige natuurreis in de weg stond.

Jet Marchau
Bibnet 7 augustus 2001

Middernachtzonde

Middernachtzonde speelt zich af tijdens een vakantie in Noorwegen. Tine maakt een reis met enkele leden van de natuurclub en het belooft een prettige vakantie te worden. Noorwegen biedt mooie natuur en ze kunnen er ook dieren bestuderen. Tines vriendin Xandra neemt haar vriend mee op reis en dat valt na een poosje tegen. Hij wil meer van haar dan zij wil geven en hij is onbeschrijflijk jaloers oop Tine. Tijdens een wandeling maken Tars en Xandra ruzie en Xandra valt naar beneden, tussen de rotsen. Tine heeft het zien gebeuren maar als ze eraan denkt weet ze niet echt wat er gebeurd is: heeft Tars Xandra geduwd of was het een ongeluk? Samen met Bart, die ook mee op reis was, probeert Tine te achterhalen wat er gebeurd is.
Een spannend verhaal waarin gevoelens en relaties centraal staan. Tine voelt zich niets bijzonders, maar krijgt doorheen het verhaal meer zelfvertrouwen. Xandra's aandacht en gedrag helpen haar daarbij. tine voelt zich eindelijk goed bij iemand. Ze leeft mee met Xandra's gevoelens, maar ziet Tars al van in het begin niet zitten. Ze respecteert echter de keuze van haar vriendin. Ze is vreselijk verontwaardigd als Bart haar vertelt dat Tars jaloers was op haar, maar tegelijk beseft ze dat het waar is dat haar band met Xandra heel sterk is. Tine groeit van een verlegen, onzeker meisje naar een zelfbewuste jonge volwassene die weet wat ze wil en die vriendschap zeer waardevol vindt. Een boeiende evolutie tijdens een bewogen vakantie.
Mik Ghys

Brug mei/juni 2001

Willy Schuyesmans - Middernachtzonde

Een novelle in een hedendaagse setting. Een gezelschap van jeugdige natuurvorsers reist voor een werkvakantie af naar de Lofoten, een rotsige archipel behorend bij Noorwegen. Van meet af aan is er binnen de groep sprake van een geprikkelde stemming door de anti-sociale houding van een vriend van een van de jonge dames van de vereniging. Tijdens de excursies ontpopt hij zich als een overheersend en jaloers type, die met name greep tracht te houden op zijn vriendin. Deze krijgt genoeg van zijn in haar ogen ziekelijke jaloezie en geeft hem de bons. Als dit meisje tijdens een toch een val maakt en daardoor verlamd raakt, verandert de vakantie in een nachtmerrie. In het verhaal wordt teruggekeken op de gebeurtenissen door een van de vrouwelijke deelnemers, een vriendin van het gevallen meisje. De auteur is erin geslaagd, naast de aandacht voor de verhoudingen binnen een groep en de groei naar volwassenenheid, een prachtig beeld te scheppen van de natuur op de Lofoten. Het taalgebruik is zeer verzorgd en van hoge kwaliteit. De omslag is symbolisch voor de inhoud.
Ruud Booms

NBLC 2001

Willy Schuyesmans - Middernachtzonde

'Eén seconde. Meer tijd was er niet nodig tussen de ruzie en de gil. Eén seconde die het verschil maakt tussen ongeluk en misdaad en die seconde ben ik kwijt.'
De eerste drie zinnetjes op de achterflap van het boek en meteen ook waar heel het verhaal om draait. Op natuurreis in Noorwegen is Xandra gevallen en nu is ze misschien voor haar leven verlamd. Time was erbij, ze heeft het zien gebeuren, ze kan het zich levendig herinneren op één ding na: is Xandra uitgegleden of werd ze geduwd? Geduwd door Tars, haar vriendje met wie ze het net had uitgemaakt. Het is een gat in Tines geheugen, één luttele seconde die ontbreekt. Haar gevoel zegt haar dat Tars heeft geduwd. Maar kan ze daar vanop aan? Denkt ze het misschien alleen maar omdat ze Tars toch al niet echt kon luchten? Tine besluit om een verslag te schrijven van de hele reis, in de hoop zo achter de waarheid te komen. Maar als haar verslag af is, is ze nog altijd geen stap verder. Samen met Bart besluit ze Tars eens met een bezoekje te vereren. Erg opgetogen is deze daar niet mee, maar voor Tine blijkt het inderdaad de beste oplossing. Tars vertelt uiteindelijk hoe het echt is gegaan, hoe hij Xandra van zich af duwde, hoe zij wankelde en viel. Inderdaad geduwd dus, maar wel een ongeluk.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Tine, lange flashbacks worden afgewisseld met stukjes verhaal die zich in het heden afspelen. Deze laatste staan schuin gedrukt en dat maakt de sprongen in tijd makkelijk te volgen. De afwisseling van gebeurtenissen in het heden en terugblikken naar het verleden maakt de spanning in het verhaal meer uitgesproken. Het geringe aantal pagina's (95) maakt dit boek ook aantrekkelijk voor jongeren die minder graag lezen. Eenvoudige, herkenbare gevoelens uorden pakkend beschreven, gevat in een spannend, meeslepend verhaal. Een algemene omschrijving in drie woorden: een tofjeugdhoek.
Nele Janssen

Klapper 2001 - 2
MiddernachtzondeDe eerste druk van Middernachtzonde
verscheen in 2001
bij uitgeverij Altiora in Averbode
onder het wettelijk depotnummer
D/2001/39/10.
14+

Home Foto's 101 vragen ebooks Bibliografie Biografie Fanmail