Alle boeken

Hoerenjong
Antigone's keuze
Kwikloks
De ogen van de tiran 
Middernachtzonde 
Jan zegt nooit wat
Brand in de Tikkebossen 
Adieu Benjamin
Stilstaan 
Ariadne 
Morgen dood ik een leeuw
De bende van de mol 
De winter van de Belgica 
Braam 
Tand om tand 
De huilers 
De zilverrug 


Kameleonbieb

Dian Fossey: Mama Gorilla
Arm en rijk
De grote ontgoocheling
Morgen dood ik een leeuw
Mayan en Mallerik


Brand in de Tikkebossen


Brand in de Tikkebossen
BRAND IN DE TIKKEBOSSEN
D/2013/Willy Schuyesmans, uitgever/
NUR 280
ISBN 978-94-626-6000-7 (paperback)
ISBN 978-94-913-6187-6 (e-boek)
© Willy Schuyesmans, 2013ePubDit boek is enkel nog verkrijgbaar als e-boek. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar willy@schuyesmans.be met vermelding van de titel en ik stuur het je toe.De Tikkebossen zijn een zomer lang het speelterrein voor Wolf, Arend, Ever en Linde, allemaal leden van de bende van de mol. Wolf is helemaal zijn kluts kwijt als Linde op een dag in de boomhut verschijnt met haar Parijse vriendin Manon. Hij kan niets beters bedenken dan stoer te doen tegen haar.
Intussen lopen er een paar vreemde heren rond in het bos. De bendeleden zijn er niet gerust in. Wat moeten die in de Tikkebossen? En dan, op een dag, gebeurt er iets verschrikkelijks. 'Brand in de Tikkebossen' is een vervolg op 'De bende van de mol', en brengt een nieuw spannend verhaal van Willy Schuyesmans over milieu en natuur in je eigen buurt.


Recensies

Brand in de Tikkebossen

Dit onderhoudende verhaal doet een beetje denken aan de verhalen van Enid Blyton over ‘De vijf’. Ook hier beleven vijf kinderen avonturen: ze ontdekken een complot en ontmaskeren een snode boef. Drie jongens, alle met dierennamen, en het verstandige meisje Linde vormen samen met Manon een club in het bosje waar ze vaak spelen. Vader is boswachter, moeder bakt pannenkoeken… Het verhaal speelt zich af in de omgeving van huis en tuin, in een veilige, herkenbare wereld. Anders dan bij nostalgische avonturenverhalen gaan de kinderen gewoon naar school en moeten ze voor het avondeten thuis zijn. De slechteriken zijn arrogante projectontwikkelaars die aan het woord van een kind niet veel waarde hechten. Versterkt door andere ongelovige volwassenen is dit de krachtigste boodschap: als kind het gevoel hebben dat volwassenen je niet au serieux nemen, dat ze eerder geloof hechten aan het woord van dubieuze heren.
De karakters worden in de eerste hoofdstukken summier geschetst. Met veel interesse kijk je naar de prentjes bij het begin van elk hoofdstuk, om je een beeld van de personages te kunnen vormen. Hun avonturen verlopen helder en chronologisch, zonder zijsporen of enige franje. Er wordt veel beschreven en weinig gesuggereerd. Suggestief is wel de interactie tussen de personages. Je kan wel raden wie er verliefd is op wie en hoe de sociale plattegrond van het clubje eruit ziet. Alle kinderen reageren verschillend op de situaties. De schrijver laat gelukkig meestal in het midden aan welke houding hij de voorkeur geeft. De lezer zal zich allicht kunnen herkennen in één van de figuren. Behalve uiteraard in de slechten, want die zijn alleen maar slecht zonder meer. Vanaf 10 jaar.

Heidi Vyncke
Bibnet 10 maart 2000

Brand in de Tikkebossen - Willy Schuyesmans; ill. Paul de Becker

Wolf, Arend, Ever en Linde - de bende van de mol - genieten in hun boomhut van de vakantie. Linde heeft een Parijse vriendin Manon op bezoek waardoor Wolf helemaal de kluts kwijt is. Er lopen ook een paar vreemde heren in pak door het bos, die het met de boswachter aan de stok hebben. De volgende dag staan de Tikkebossen in brand terwijl de kinderen aan het zwemmen zijn in de vijver van het bos. Zij weten te onsnappen aan het vuur en ontdekken dat die vreemde heren het bos zelf in brand hebben gestoken. (Zo zouden ze er een bouwverkaveling kunnen uitvoeren). Als twee bendeleden vals beschuldigd worden van brandstichting, weten de anderen de ware schuldige te ontmaskeren. Maar een deel van de Tikkebossen zijn ze kwijt. Dit realistische, hedendaagse verhaal hapt weg als een versgebakken broodje, hoewel er veel tekst en weinig illustraties in staan. Actie is de voornaamste motor. Geen uitgebreide beschrijvingen of emotionele ontboezemingen. Maar de verschillende kinderen worden zeer goed getypeerd, zoals Wolf die zich uitslooft om indruk te maken op Manon door stoerdoenerij (al wordt er verder in het verhaal niet op ingegaan). Het verhaal is wel voorspelbaar voor de lezer. Als de bouwpromotoren hun zin niet krijgen van de boswachter, dreigen ze met andere middelen en dan is het voor de lezer wel snel duidelijk welke.
De bedoelingen van de schrijver worden dik in de verf gezet, soms wat té dik. Zoals Linde die bij de picknick een glazen fles bij zich heeft ('Dat is veel beter voor het milieu. Zo'n fles wordt telkens opnieuw gebruikt'), terwijl Ever zit te 'prutsen' met een brik dat hij niet goed openkrjgt. Het milieu, daar is het de schrijver om te doen. Ook het gevaar voor brand, dat in een klein hoekje schuilt, komt aan bod. (Bij een 'proef staat hun boomhut bijna in brand.)
Dat bouwpromotoren (of anderen die geld ruiken) het milieu aan hun laars lappen als er geld te verdienen valt, wordt ook wel duidelijk, al is hun werkwijze nogal stuntelig.
De schrijver heeft met dit zeer vlot en makkelijk lezend verhaal (AVI 8) op een flitsende en spannende manier een herkenbare situatie voor de beoogde doelgroep onder woorden gebracht.
Pol Van Damme

Klapper 1998
De bende van de mol De eerste druk van
Brand in de Tikkebossen
verscheen in 1997
bij uitgeverij Altiora in Averbode
onder het wettelijk depotnummer
D/1997/39/50.
8+
Home Foto's 101 vragen ebooks Bibliografie Biografie Fanmail