Alle boeken

Hoerenjong
Antigone's keuze
Kwikloks
De ogen van de tiran 
Middernachtzonde 
Jan zegt nooit wat
Brand in de Tikkebossen 
Adieu Benjamin
Stilstaan 
Ariadne 
Morgen dood ik een leeuw
De bende van de mol 
De winter van de Belgica 
Braam 
Tand om tand 
De huilers 
De zilverrug 


Kameleonbieb

Dian Fossey: Mama Gorilla
Arm en rijk
De grote ontgoocheling
Morgen dood ik een leeuw
Mayan en Mallerik


De bende van de mol


De bende van de mol
DE BENDE VAN DE MOL
D/2013/Willy Schuyesmans, uitgever/
NUR 280
ISBN 978-94-626-6001-4 (paperback)
ISBN 978-94-913-6185-2 (e-boek)
© Willy Schuyesmans, 2013ePubDit boek is enkel nog verkrijgbaar als e-boek. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar willy@schuyesmans.be met vermelding van de titel en ik stuur het je toe.Je komt niet zomaar bij de bende van de mol. Drie proeven moet je afleggen. En daarvan is het vangen van een mol nog maar de minste. Als meisje maak je helemaal geen kans om bij de bende te komen. Tenzij je bent zoals Linde, een meid die meer dan haar mannetje kan staan. Dat is nodig ook, want de bende krijgt het aan de stok met notaris Devreeke. Die pikt niet alleen het hol van de bende en de hele Brakke wei in, maar hij sjoemelt ook nog met het milieu en verdient geld met duistere zaakjes. Gelukkig is de bende waakzaam. Een spannend verhaal over milieu en natuur in je eigen buurt.


Recensies

De bende van mol - Willy Schuyesmans

Je komt niet zomaar bij de bende van de mol. Drie proeven moet je afleggen en daarvan is het vangen van een mol nog maar de minste. Als meisje maak je helemaal geen kans om bij de bende te komen. Tenzij je bent zoals Linde, een meisje die meer dan haar mannetje kan staan…
Dit spannend en vlot geschreven verhaal houdt de lezer van het begin tot het einde in de ban. De auteur schetst heel beeldend het leven van de bendeleden: omdat Linde de dochter is van de nieuwe boswachter in het dorp kan ze haar drie vrienden veel leren over de natuur. Wanneer hun “clubhol” verwoest wordt door de (ongewettigde) aanleg van het golfterrein van notaris Devreeke bouwen de clubleden een boomhut in de Tikkebossen. Vanuit hun schuilplaats zien ze toevallig hoe de notaris de weduwe van de vorige boswachter bedreigt. Het worden spannende tijden voor de bende van de mol. Toch blijft het verhaal realistisch en geloofwaardig. De verschillende personages zijn goed uitgediept en de lezer kan zich goed inleven in één van de bendeleden. De verschillende thema’s (natuur, milieu, clubgeest, vriendschap tussen jongens en meisje, afpersing) bieden voldoende stof tot nadenken achteraf.

Pluizuit

De bende van mol - Willy Schuyesmans

Het is feest in de schuilplaats van De bende van de mol. Ever moest drie proeven afleggen om lid te kunnen worden. Het vangen van een mol was daarbij de minst moeilijke. Nu is het zover, Ever heeft zijn trouw bewezen. Lid zijn is dus niets voor doetjes en zeker niets voor meisjes, tenzij je bent zoals Linde. Zij is een knap meisje met veel lef. Zoals zij in bomen klimt, doet bijna niemand het haar na. Dus maakt ze kans. Gelukkig, want dit betekent de redding van de bende! Als de grote mensen zich met de schuilplaats gaan bemoeien, wordt het wel héél erg spannend voor de bende.
'De bende van de mol' is een leuk en spannend boek. Heel knap hoe de bende het beetje groen waar kinderen nog kunnen spelen, probeert te redden. Beter dan sommige grote mensen voelen zij wat er mis gaat.
De Hollandse namen zijn wat vreemd, maar je went er snel aan, omdat het boek zo vlot geschreven is. De illustraties zijn leuk en verdoezelen geenszins de ernst van sommige gebeurtenissen.
(Monique Gregoir)

De Leesmicrobe - maart 2002

De bende van mol - Willy Schuyesmans

De bende van de mol is het jongste boek van Willy Schuyesmans. Om bij de Bende van de Mol te komen moet je drie proeven doen. Linde wil lid worden, maar een meisje bij de bende? De stoere binken staan paf: een meisje dat met haar blote handen levende mollen vangt en zonder verpinken door een netelveld loopt, is geen doetje. En dan moet de bende verhuizen, want notaris Devreeke heeft de Brakke Wei verkocht en laat er een golfterrein aanleggen. Vanuit hun nieuwe boomhut ziet het viertal hoe de notaris een vrouw in het zwart zomaar begint te slaan. Dit gaat te ver! Linde heeft een plan. Ze zullen die kerel eens een lesje leren...

Jommekeskrant - 4 januari 1995

De bende van de mol

Ever, Wolf en Arend zijn drie vrienden die samen deel uitmaken van de Bende van de mol. Het zijn natuurlijk niet hun échte namen. De Bende is een uiterst geheime organizatie. Hun echte naam mogen we dus niet kennen. Wat wel vaststaat, is dat ze in het gelijknamige jeugdboek van Willy Schuyesmans spannende avonturen meemaken.
De Bende krijgt een nieuw lid, een meisje nog wel. Zij wordt in de bende opgenomen in het hol onder een eik. Dan ontdekken de bendeleden dat hun terrein, de Brakke Wei, belaagd wordt door de notaris van het dorp die er zijn privé-golfterrein van wil maken. Maar geen nood. De vader van het nieuwe bendelid Linde, is toevallig boswachter. Met zijn steun gaat de Bende de strijd aan. Zo ontdekken ze dat de notaris heel wat meer op zijn geweten heeft... Uiteindelijk moet hij bekennen. Zo dient de Bende van de mol de goede zaak. Ze vechten heldhaftig als echte ridders en krijgen ook een nieuw hoofdkwartier.
'De bende van de mol' is een spannend boek al is het allemaal wel een beetje zwart-wit, zoals in de ridderverhalen van vroeger. De notaris en de politici worden op een hoopje gegooid. Het zijn bijna allemaal slechteriken. Maar het verhaal is zo spannend dat jonge lezers van 8 tot 11 jaar het in één ruk zullen uitlezen.
'De bende van de mol' geschreven door Willy Schuyesmans, 92 blz. , uitgegeven door Altiora in Averbode.
MvdA

Het Nieuwsblad - Stipkrant - 1 november 1994

Willy Schuyesmans - De bende van de mol

Vlot geschreven verhaal over drie jongens en een meisje, en hun strijd tegen de onverkwikkelijke praktijken van notaris Devreeke. De man lapt allerlei regels aan zijn laars, bijvoorbeeld m.b.t. de aanleg van een golfterrein in een natuurgebied. De bende protesteert hiertegen door mollen op het keurige terrein te laten huishouden. Devreeke doet alles om zijn zin door te zetten en hij blijkt ook nog een moord op zijn geweten te hebben. Aantrekkelijk verhaal voor kinderen vanaf ± 8 jaar, vanwege de duidelijke verhaalstructuur, de humor en het zwart-wit afschilderen van de verhaalpersonages. Het boek is geïllustreerd met kleine zwart-wit pentekeningen aan het begin van ieder hoofdstukje; dit werkt soms verwarrend omdat ze slaan op een situatie die pas enkele pagina's verder passeert. Een aantrekkelijke omslag met kleurenillustratie.
Marij van de Ven

NBLC - oktober 1994

Schuyesmans schrijft beste manuscript

AVERBODE - Met 'De bende van de mol' wint jeugdauteur Willy Schuyesmans Averbodes manuscriptenwedstrijd voor kinderen. Er waren 61 inzendingen. De jury noemt Schuyesmans' verhaal het meest toegankelijk voor een ruim lezerspubliek vanaf acht jaar.
In 'De bende van de mol' worden spanning en milieuzorg op een plezierige manier met elkaar verweven. uitgeverij Altiora brengt in juni het bekroonde manuscript als jeugdboek uit.

Het Nieuwsblad - 4 februari 1994

Willy Schuyesmans wint manuscriptenwedstrijd Averbode

Uit 61 inzendingen heeft de jury van Averbodes Manuscriptenwedstrijd voor kinderen het verhaal De bende van de mol van Willy Schuyesmans bekroond. Dit winnend verhaal leek de jury het meest toegankelijk voor een ruim lezerspubliek vanaf 8 jaar. In De bende van de mol worden spanning en milieuzorg op en plezierige manier met elkaar verweven. Het bekroonde verhaal verschijnt als boek bij uitgeverij Altiora in juni 1994.

Gazet van Antwerpen - 4 februari 1994

Manuscript van Willy Schuyesmans bekroond

AVERBODE - Gisterenavond heeft een jury van kinderboekdeskundigen auteur en journalist Willy Schuyesmans als winnaar uitgeroepen van de eenmalige manuscriptenwedstrijd van Altiora, goed voor 100.000 frank. Het verhaal De bende van de mol is - zoals dat van Schuyesmans verwacht kan worden - een spannend verhaal geschreven met liefde voor de natuur. In het verhaal bindt een aantal kinderen de strijd aan met een corrupte notaris die hun speelveld ombouwt tot een golfterrein. Het manuscript geeft een realistisch beeld van bos en jachtbeheer.

Het belang van Limburg - 3 februari 1994
De bende van de molDe bende van de mol De eerste druk van
De bende van de mol
verscheen in 1994
bij uitgeverij Altiora in Averbode
onder het wettelijk depotnummer
D/1994/39/29.
8+

Home Foto's 101 vragen ebooks Bibliografie Biografie Fanmail