Alle boeken

Hoerenjong
Antigone's keuze
Kwikloks
De ogen van de tiran 
Middernachtzonde 
Jan zegt nooit wat
Brand in de Tikkebossen 
Adieu Benjamin
Stilstaan 
Ariadne 
Morgen dood ik een leeuw
De bende van de mol 
De winter van de Belgica 
Braam 
Tand om tand 
De huilers 
De zilverrug 


Kameleonbieb

Dian Fossey: Mama Gorilla
Arm en rijk
De grote ontgoocheling
Morgen dood ik een leeuw
Mayan en Mallerik


Ariadne


Antigones keuze
ARIADNE
D/2013/Willy Schuyesmans, uitgever/
NUR 284 308
ISBN 978-94-913-6197-5 (paperback)
ISBN 978-94-913-6184-5 (e-boek)
126 p.
Willy Schuyesmans, 2013ePubDit boek is enkel nog verkrijgbaar als e-boek. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar willy@schuyesmans.be met vermelding van de titel en ik stuur het je toe.Tijdens een vakantie op Kreta ontmoet Ariadne er op het strand de jonge Griek Theseus. Ze wordt meteen verliefd op hem en hij op haar. Vanaf het begin echter wordt het duidelijk dat wat hen overkomt al eens eerder is gebeurd. Meer dan drieduizend jaar geleden hielp een andere Ariadne uit liefde een andere Theseus ontsnappen uit het labyrint. Daar huisde de Minotaurus, een mythisch wezen, half mens, half stier, dat elk jaar zeven jongens en zeven meisjes verslond. Geleidelijk aan raken beide verhalen door elkaar verstrengeld. Maar hoeveel er op Kreta ook veranderd is sinds de tijd van de Minotaurus, de liefde tussen twee jonge mensen bleef altijd dezelfde. Een prachtige lovestory waarin heden en verleden door elkaar vloeien.


Recensies

Ariadne - Willy Schuyesmans

Heb je interesse voor de antieke beschaving en haar gewoontes, voor de legende van de Minotaurus? Dan zal die korte roman je boeien. Tjdens haar vakantie op Kreta wordt Ariadne, een Gents meisje, verliefd op Theseus. Een Griekse God is haar spontane indruk. Die jonge gids verklaart haar de betekenis van hun voornamen en vertelt hun liefdesverhaal in de Oudheid. De auteur is er in geslaagd het klassieke verhaal te moderniseren en de hedendaagse vakantieliefde een mythische dimensie te geven. Met de afwisseling van de twee verhalen vergeet de lezer de tijdsafstand Wat blijft is een verhaal, buiten de tijd. Na de lectuur rijzen de vragen: is het lot van de mensen door de eeuwen heen maar een onveranderlijke herhaling, een op voorhand aangegeven weg die ze onbewust moeten volgen? Of kunnen ze er invloed op hebben en hun lot in eigen handen nemen?
Karin Horvath

Blikopener - oktober 1995

Ariadne - Willy Schuyesmans

Waarom zou je niet even mogen proeven van de romantische zijde van de vriendschap? En niet in een zeemzoet stationsromannetje, maar in een degelijk opgebouwd, mysterieus, teder én spannend boek. De nieuwe Schuyesmans is dat alles tegelijk! Het hoofdpersonage, Ariadne, leert in een overheerlijk Kretenzisch decor de Griek Theseus kennen. Meteen ook een kennismaking met de oeroude mythe van Theseus en Ariadne en de Minotaurus, zij het op een ongewone wijze. Tussen de mooie Ariadne en haar gids Theseus groeit een tedere vriendschap, die nog versterkt wordt door de mythe. Of hoe een prachtige sage uit het verleden toegankelijk wordt gemaakt in een volop hedendaagse lovestory. Hartverwarmend is ook de vaststelling dat er toch nog schrijvers rondlopen die een volstrekt normaal liefdesverhaal kunnen voorschotelen, zonder dat hun personages al op de derde dag uit de kleren gaan! Je zou zo op het vliegtuig naar Kreta willen stappen...
Iny Driessen

Kerk en Leven - 1994

Willy Schuyesmans - Ariadne

Dit boek bevat een liefdesverhaal en een navertelling van de mythe van Ariadne, Theseus en koning Minos. Beide verhalen spelen zich af op het eiland Kreta en worden los van elkaar verteld hetgeen wordt aangegeven door verschillende lettertypen: de mythe is cursief gedrukt. Hier en daar bevatten de verhalen wel parallelle lijnen. De hoofdpersonen uit het liefdesverhaal hebben dezelfde voornamen als de mythische personages. Het meisje is in vakantie met haar ouders op Kreta en de jongen is gids op het eiland. Hij neemt haar mee naar een grot waar zich ooit het Labyrinth zou hebben bevonden. In de grot vindt een ongeval plaats, waarbij Theseus Ariadne redt. In de mythe vindt de climax van het verhaal ook in die zelfde grot plaats. De auteur vertelt een vlot verhaal, maar brengt nauwelijks diepgang aan. In de mythe wordt een sterke sfeer opgeroepen, die het verhaal boeiend maakt, wat in mindere mate voor de romance geldt. Ook zonder kennis van de Griekse mythologie een leesbaar verhaal. Vanaf ca. 13 jaar.
T. Vossenberg

NBLC 1994
Antigone's keuzeAntigone's keuzeDe eerste druk van Ariadne
verscheen in 1994
bij uitgeverij Altiora in Averbode
onder het wettelijk depotnummer
D/1994/39/87.
12+

Home Foto's 101 vragen ebooks Bibliografie Biografie Fanmail